Hooikist

Hardinxveld, 14 maart 1912

Arie heeft een hooikist voor me gemaakt. Daarin kan ik het eten laten nagaren. Zo kan ik één pan in de kist zetten en ook nog twee op mijn petroleumstellen. En het kost minder brandstof natuurlijk. Ik heb net een pan rijstebrei met krenten in de hooikist gezet. Zo blijft de brei een hele tijd goed op temperatuur. Die gaat straks heerlijk smaken: zoete krenten in melk die dik is geworden van de zachte, romige rijstkorrels. Daaroverheen strooi ik dan wat suiker. Ik zal tegen Arie zeggen dat hij zijn bord eerst goed schoon moet schrapen; het is zo jammer als er nog restjes aardappel of groente in de brei belanden. Rijke mensen eten hun pap van een schoon bord. Ze hebben dienstmeiden die al het dure servies afwassen.

Binnenkort wil ik ook weer eens gruttenbrei maken. Die maak ik met karnemelk, dat is lekkerder dan met zoete melk vind ik. En dan een klodder stroop erop, heerlijk. Zaterdag maak ik een pudding, voor de zondag. Jammer genoeg heb ik geen bessensap. Volgende winter misschien, als we bessen hebben geoogst van onze eigen bessenstruik en ik ze in een weckpot kan bewaren. Stel je voor: pudding met bessensap in februari, dat zou nog eens luxe zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...