Een rare droom


Hardinxveld, 12 maart 1912

Afgelopen nacht heb ik vreemd gedroomd. Het komt natuurlijk door de advertentie die onlangs in de Nieuwe Gorinchemsche Courant stond. Mijn zus Neeltje had een Courant gekregen van haar schoonfamilie en liet mij de annonce zien. Er stond:

Onovertreffelijk hygiënische glazen
Weck's sterilisators
Voor het inmaken van groenten, vruchten, vleeschspijzen
Blijven maanden en jaren lang versch.

Het was een advertentie van I.C. Mortier en Zonen in Gorinchem.
Gisteravond, voor het slapen gaan, vertelde ik erover aan Arie. In het schijnsel van het olielampje dat naast ons bed staat, kon ik zien dat zijn gezicht versomberde.
'Je hebt het nog niet uit je hoofd gezet hè?' zei hij.
'Neeltje koopt misschien een weckketel', zei ik snel. 'Die mag ik dan van haar lenen. Dan hoeven wij alleen wat glazen potten te kopen.'
Langzaam knoopte Arie zijn pyjamajasje dicht. 'Nou ja', zei hij, 'je bent in september jarig. Wie weet...'
Na ons avondgebed blies ik het lampje uit, deed mijn ogen dicht en toen stond ik ineens in onze kelder. De zon scheen door het kelderraam naar binnen en ik zag rijen potten met groenten op de planken staan. Oranje wortelen, rode bieten, roomwitte bloemkool, groene bonen, rozerode stoofperen… prachtig. Terwijl ik van de aanblik stond te genieten, kwam Arie de kelder in met een enorme bos wilgentenen op zijn rechterschouder. Hij gooide de tenen neer en begon de bast eraf te schillen. Toen zag ik pas dat er ook allerlei hoepmakersgereedschap in de kelder lag.  Ik wilde er wat van zeggen, maar er kwam geen geluid uit mijn mond.

Vanmorgen moest ik om vier uur uit bed om de was te doen. Terwijl ik de zeep raspte en het waswater aan de kook bracht, kwam Arie de keuken binnen. Ik vertelde hem wat ik had gedroomd. Hij moest er hard om lachen en zei: 'Pleuntje, de kelder is jouw domein. Net als het aanrecht, de keuken en de linnenkast. Voor mijn hoepmakerij wil ik een schuur kopen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...